Opvoedspreekuur

Het Centrum voor Jeugd en Gezin, een steuntje in de rug bij opvoeden

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is er voor alle Alkmaarse kinderen en hun ouders en verzorgers. Net als de ouders willen wij dat ieder kind gezond en veilig opgroeit en we ondersteunen daar graag bij. Iedereen heeft wel eens vragen over opvoeden en opgroeien. Vaak kunnen ouders met hun vragen terecht bij vrienden of familie. Soms blijven er echter vragen, zorgen of twijfels. Het Centrum voor Jeugd en Gezin wil ouders dan een steuntje in de rug geven.

Het opvoedspreekuur

Op deze school is elke dinsdag een opvoedspreekuur.  De opvoedadviseur kijkt samen met de ouders naar antwoorden en oplossingen voor vragen en problemen in de opvoeding, bijvoorbeeld:

  • Mijn zoontje wordt de laatste twee weken `s nachts gillend en huilend wakker. Als ik hem wil troosten lijkt het net alsof hij mij niet hoort. Wat kan het zijn en hoe kan ik hem troosten?
  • Ik maak mij zorgen om mijn zoon van 8. Hij is heel erg stil en heeft weinig vriendjes. Hoe kan ik hem weerbaar maken
  • Mijn dochter is de laatste tijd erg geïnteresseerd in sociale media. Is het allemaal wel veilig en hoe lang mag zij ermee bezig zijn?
  • Hoe overleef ik de avondspits thuis?

Iedereen is van harte welkom met alle opvoedingsvragen. Voor het spreekuur op school is een afspraak maken niet nodig. Wilt u op een andere manier contact, dan kan dat via mijn mailadres Talagoz@ggdhn.nl. In deze link staan de spreekuren op deze school en op alle overige locaties genoemd.

Ouders kunnen dus zelf initiatief nemen voor hulp, het kan ook zijn dat school met ouders bespreekt wat gewenst is. Elk kind is uniek en dat vraagt van de ouders en school een passende aanpak. Als er zorg is, bespreekt school dit als eerste met ouders. Wanneer er zorgen blijven bestaan, kan school in overeenstemming met ouders contact opnemen met de Jeugd- en Gezinscoach voor advies of om te bespreken wat er nodig is.

De Jeugd- en Gezinscoach

Mijn naam is Aldijana Brodlic en ik ben als Jeugd-&Gezinscoach, vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin, contactpersoon voor deze school. Samen met de ouders en school kijk ik welke begeleiding nodig is en welke organisatie ondersteuning kan bieden (school, het CJG, de Jeugd- en Gezinscoach, het Samenwerkingsverband Primair Passend Onderwijs). Als steun van een Jeugd- en Gezinscoach wenselijk is, zal ik een aanmelding bij de Jeugd- en Gezinscoaches verzorgen samen met de ouder(s).

Meer informatie over hoe dit in zijn werk gaat, is te lezen in bijgevoegde folder. http://www.cjgalkmaar.nl/images/folder_JGcoach_voor_ouders.pdf

Meer informatie over de aanmeldroute is te verkrijgen bij de Intern Begeleider van school.

 

Lees meer

Opvoedtip: kinderen leren omgaan met teleurstellingen

Soms zit het mee en soms zit het tegen. Veel kinderen vinden het lastig om te leren omgaan met teleurstellingen. Bijvoorbeeld bij het verliezen van een spelletje, geen koekje meer mogen en niet uitgenodigd worden voor een feestje. Ouders willen graag hun kind beschermen tegen zoveel mogelijk teleurstellingen, maar dat is helaas niet realistisch. Sterker nog: het is best gezond als kinderen af en toe worden geconfronteerd met een tegenslag. Met vallen en opstaan leert een kind immers geduld en beter om te gaan met het leven. Daarnaast leert een kind door teleurstellingen zijn emoties beter te beheersen. Hoe kun je kinderen helpen teleurstellingen te accepteren als iets wat bij het leven hoort?

  • Ouders zijn het rolmodel in het leren omgaan met allerlei emoties en situaties die zij tegenkomen. Een belangrijke vraag is dan ook: hoe ga je zelf om met tegenslagen en teleurstellingen? Wees je ervan bewust dat je eigen manier van frustraties overbreng op je kinderen. Laat zien dat je als ouders ook wel eens ergens van baalt en hoe je daar mee omgaat.
  • Help je kind om door te zetten, ook als dingen niet lukken. Probeer haalbare doelen te stellen en kijk daarna naar wat vooral wel is gelukt.
  • Geef je kind erkenning. Stel je kind vragen, bijvoorbeeld ‘wat vind je het vervelendste? of ‘hoe zou je het graag willen?’ Je neemt je kind hiermee serieus en helpt hem inzicht te krijgen in zijn baalgevoel. Bedenk samen met je kind op een rustig moment dingen die hem afleidingen geven als hij zich ongelukkig voelt: ‘wat kun je doen als je je niet fijn voelt? Bedenk eventueel samen met je kind wat hij kan doen om zich beter te voelen.
  • Geef je kind de ruimte om te balen van zijn teleurstelling: zeg niet meteen ‘komt wel goed’ of wat wel goed ging en laat je kind even balen.
  • Is je kind erg boos en gefrustreerd? Soms helpt het dan juist om hem even uit te laten razen en te negeren.

(van de website online-opvoedhulp.nl)

Meer informatie

Op de site en Facebook van het Centrum voor Jeugd en Gezin staat informatie over cursussen en bijeenkomsten en andere relevante informatie rondom opvoeden en opgroeien. Aanmelden voor de tweemaandelijkse digitale nieuwsbrief kan hier.

Een afspraak maken bij het Opvoedspreekuur in Alkmaar kan via het volgende telefoonnummer: 088-0100555.